A fűtés klímával már nem csak a drága hotelek kiváltsága

Azt hiszem, soha nem fogom elfelejteni a legutóbbi síszünetet, amit a párommal az Alpokban töltöttünk. Persze általában minden kirándulásunk emlékezetes, és mindig nagyon jó érzés, ha közösen töltünk el időt a párommal. Ez a mostani alkalom azonban más miatt is kitörölhetetlen emlék mindkettőnk memóriájából. De kezdem is az elején. Minden síszünetben szívesen utazunk el az Alpokba, mindketten nagyon szeretünk ugyanis síelni. Illetve más egyéb téli sportot is kipróbáltunk már, a párom például kifejezetten ügyes snowboard-os is. De talán a síelés az, amit egy közös vakáció alkalmával is tudunk élvezni mindketten. Nagyon jó érzés úgy lesiklani a hegyről, hogy együtt indulunk. És még ha a párom is a gyorsabb, akkor is, nincs ahhoz fogható érzés, mint hogy tudom, hogy ő vár lent a lejtő végén.

Ilyenkor általában több napra megyünk, gyönyörködünk a csodálatos, téli tájban. Mindketten nagyon szeretjük a telet, szerintem ha tehetnénk, szednénk a sátorfánkat, és áttennénk a székhelyünket mondjuk Norvégiába. De tulajdonképpen bármelyik skandináv ország szóba jöhet, a lényeg, hogy mindig jó hideg legyen a levegő! Furcsa, de amíg a legtöbb pár a nyári szünetet igyekszik inkább kihasználni, és valamelyik napsütötte tengerpartra utazni, mi éppen fordítva működünk. De talán nem is baj, elvégre, milyen unalmas lenne, ha olyan nagyon hasonlítanának egymásra az emberek? Mi nagyon szeretjük ezeket a téli vakációkat, és mindketten úgy érezzük, nincs is jobb, mint a hegyekben kikapcsolódni. Ha pedig boldogsággal tölt el bennünket a tél, hát kit zavar, mások mit gondolnak rólunk?

Persze szép és jó az örök tél birodalmának a gondolata, de azért a síelésből visszatérve mi is szívesen melegedünk meg egy forró teát kortyolgatva a kandalló közelében. tavaly télen azonban már-már úgy tűnt, erre nem lesz lehetőségünk. Fantasztikus szállásunk volt, de még a legjobb helyek sem védtelenek az időjárás viszontagságaival szemben. Márpedig amikor mi voltunk ott, akkor tényleg nagyon hideg volt, még a szokásosnál is cudarabb volt a tél. Úgy tűnt, gond lehet az ország gáz ellátásával, a durva hideg ugyanis jelentősen felemésztette a kapacitásokat. Lelki szemeink előtt már láttuk, ahogyan egy luxusszálloda legpazarabb szobája kellős közepén fogunk romantikusan halálra fagyni, de végül nem ez történt.

A szobában ugyanis a fűtés klímával történt. Korábban még csak hallani sem hallottam ilyesmiről, most pedig gyakorlatilag élőben lehettem a részese ennek a technikai vívmánynak. Az én lelki szemeim előtt ugyanis azok a klímák élnek légkondiként, amelyeket a panel lakások ablakaiból látunk kilógni. Ezek az on-off klímák, tehát amiket be kell kapcsolni, ha egy kis hideget szeretnél, és ha megkaptad a kellő hőmérsékletet, akkor pedig kikapcsolhatod a készüléket. Amikor meghallottam, hogy klímával fűtenek, nekem rögtön ez ugrott be. Már majdhogynem keresni is kezdtem ezeket a régi típusú on-off berendezéseket, de hát gondoltam, csak nem nevettetem ki magam egy ilyen drága és neves szállodában. Így hát alaposan körbenéztünk a barátommal, míg nem aztán észrevettük a megfelelő klímaberendezéseket.

Ha a fűtés klímával történik ugyanis, akkor biztosak lehetünk benne, hogy az nem az itthon megszokott on-offos készülékekkel történik. Ezek ugyanis csak 5% és +45 fok között használhatóak megfelelően – nos, elhihetitek, hogy az Alpokban nem igazán volt +5 foknál melegebb, sőt. Így bár a puszta tény, hogy a fűtés klímával történik a hotelben, meglepett, volt még itt további meglepetés is. Azt sem tudtam például, hogy azok a klímaberendezések, amelyek fűtésre is alkalmasak, azok inverteres berendezések. Ilyeneket használtak a hotelszobákban is. Az inverteres klímákat kifejezetten a téli időre, a fűtési szezonra tervezték. Ezek ugyanis akár a -15 fokos hideggel is elbirkóznak, és semmi problémát nem tapasztalni a működésük során, még ilyenkor sem. Pedig azért -15 fok igen cudar tud ám már lenni!

S hogy mire jó még az inverteres klíma? Nos, rendkívül hatékony és környezetbarát. Olyannyira, hogy egyre többen már csak nemes egyszerűséggel “zöld klímaként” hivatkoznak ezekre a modernebb, fűtésre is alkalmas klíma berendezésekre. A drágább, komolyabb darabok például 1 kW villamos energia esetén akár 4-5 kW fűtési energiát is képesek előállítani! A többségük AA energiaosztályú, igazán energia takarékos készülék. Bár azok után, hogy az ilyen típusú klímák akár -15 fokon is képesek működni, ezen már igazán nem csodálkozom. Márpedig sajnos egyre nagyobb szükségünk lesz rá, hogy olyan eszközökkel, berendezésekkel vegyük körbe magunkat, amelyek jól reagálnak a szélsőséges környezeti változásokra. Lehet ezt tagadni, de az az igazság, hogy nem érdemes: a klímaválság itt van a nyakunkon. Csak azok a technológiák, innovációk fognak megmaradni hosszú távon, amelyek ehhez a változáshoz is megfelelőképp tudnak reagálni – az inverter klíma pedig pont ilyen.

Szóval ahogy ültünk a jó meleg szobában és bekapcsoltuk a légkondit, a szemünk-szánk tátva maradt, hogy a fűtés klímával működik. Otthon azért nem annyira elterjedt még ez a megoldás, legalábbis mi nem sok helyen találkoztunk még ezzel a technológiával itthon. Amit sokkal inkább látni, az a napelem business felvirágzása. Ha belegondolunk, mindez tulajdonképpen logikus, hiszen a megújuló energiaforrásokkal igazán csak nyerhet az ember. Ráadásul azt aztán nem lehet mondani, hogy nem lesz napfény, és nem lesz miből pótolni ezt az energiaforrást! Tényleg minimális a kockázata egy ilyen rendszer telepítésének – ellenben rendkívül költséges. Így hát aki spórolni szeretne egy keveset a havi rezsin, miért ne kezdhetné elsősorban a fűtés korszerűsítésével? Nagyon sok háztartásban megoldást jelenthetne, ha a fűtés klímával történne, és nem a régi, gázközpontos megoldással.

fűtés klímával
Korábban még csak hallani sem hallottam ilyesmiről, most pedig gyakorlatilag élőben lehettem a részese ennek a technikai vívmánynak.

Egy szó mint száz, sosem fogjuk elfelejteni ezt a kirándulást az Alpokban. A táj varázslatos volt, mint mindig. Minden télen rá tudok csodálkozni, mennyire gyönyörűségesek a téli hegycsúcsok, és micsoda adrenalint jelent újra és újra meghódítani őket! Ahogy visszatérünk a civil életbe, rögtön hiányzik ez a hitetlen szabadság, nyugalom, de mégis, veszélyhelyzet, amit a hegycsúcsokban történő síelés élménye adhat. De amire ezeken a fantasztikus élményeken túl fogunk emlékezni, az biztosan a klímaberendezések használata lesz a hotelben. Nem lennék teljesen őszinte, ha azt mondanám, nem foglalkoztat, hogy otthon is így oldjuk meg a fűtést. Fejben már számba is vettem a lehetőségeket, hogyan tudnánk korszerűsíteni a fűtési rendszert és átállni a klímával történő fűtésre.

A barátom mondjuk kevésbé nyitott erre a megoldásra, pedig mindenképpen az ehhez hasonló, környezettudatos megoldásoké a jövő, azt hiszem. És inkább most lépjünk meg egy ilyen átalakítást, mint 10 vagy 20 év múlva – hadd tudjuk kicsit élvezni is az előnyeit! Ti mit gondoltok a fűtés klímával történő megoldásáról? Esetleg folyamodott már valaki hasonló megoldáshoz közületek? Ne habozzatok minél előbb megosztani, hogy elmesélhessem a barátomnak!