A hotelben szuper tippet kaptam a csapattól: https://www.e-tanusitas.eu/!

Aznap pont délutános voltam, tisztán emlékszem. Állati pipásan érkeztem meg a hotelbe, a többiek csodálkoztak is, hogy mi bajom, nem szoktam ilyen morcos lenni. Elővettem a szekrényemből a tiszta egyenruhát meg kötényt, és éppen a jegyzetfüzetemet kerestem, mert úgy éreztem, nem vagyok olyan idegállapotban, hogy fejből visszamondjam a vendégek rendeléseit. Nagyot sóhajtva aztán elmondtam a srácoknak, hogy találtunk végre vevőt a lakásra, de nincs meg az energetikai tanúsítvány, ami kell a szerződéskötéshez, és a vevő két napig tartja fent az árajánlatát. Ketyeg az óra, ez most derült ki délelőtt.

Marci erre csak legyintett: https://www.e-tanusitas.eu/, mondta, erre van szükséged! Gyerünk, nyisd már meg az oldalt, töltsd ki az űrlapot villámgyorsan, majd később elmondom, hogy mi ez és miért, de most siessünk, mert megesz a főnök. Kapkodva megnyitottam a weboldalt, amit mondott, a Megrendelés menüpont alatt kitöltöttem az igénylő űrlapot: név, telefonszám, e-mail cím, és a lakás pontos címe, irányítószámmal, házszámmal, mindennel együtt.

A telefonod hozd, mert hívni fognak – szólt rám Peti –, majd én falazok neked, amíg felveszed. Gyorsan rezgőre állítottam és a kötényem zsebébe csúsztattam a telómat – máskor hogy utálom ezt a béna kötényt, most milyen jól jön, a nadrágomon ugyanis nincs zseb, az egyenblúzon meg épp akkora, amibe egy papírzsepi belefér.

Na hát a nagy rohanásban aztán csak órákkal később tudtunk Marcival beszélni. Közben felhívott valaki, aki a területi illetékes mérnökként mutatkozott be, elsőre nem is tudtam, miről van szó, de aztán mondtam, hogy az https://www.e-tanusitas.eu/, és akkor rögtön képbe kerültem. Másnap délelőttre beszéltünk meg helyszíni felmérést, és még mondott valamit, hogy ilyen meg olyan papírokat készítsek elő, de nem értettem, és rohannom is kellett.

De most pont holtidő volt, az ebéd már lement, vacsorázni még korán volt, csak néhány külsős vendég tért be kávézni.

Odasomfordáltam a pulthoz Marcihoz, hogy akkor mesélje már el, mi ez, és honnan tud róla. Mondta, hogy a szülei nemrég adták el a nagy családi házat, és cserélték egy kisebbre, innen az infó, de amúgy ő is mindent erről a weboldalról tud. Hogy az energetikai tanúsítvány arra van, hogy a leendő vevőt hivatalosan tájékoztassa az ingatlan energetikai besorolásáról, minőségéről, és adott esetben az ajánlott vagy szükséges felújításokról, korszerűsítésekről. Ez a cég az egész ország területén dolgozik, az árak menüpont alatt megtaláljuk a budapesti lakások és házak, valamint vidéki lakások és házak négyzetméterekre lebontott felmérési árait. Az budapesti felmérés a héten éppen akciós, így a lakásomat kedvezményesen 15.990-ért mérik fel, ami nagyon szuper.

Marci elmesélte, hogy a honlapon található egy Tanúsítás menete menüpont, amiből kiderül, hogy a megadott adatokat a területi illetékesnek továbbítják, ő keresi meg az ügyfelet időpontegyeztetés céljából – ő volt ugye az a szimpatikus úriember, akivel telefonon beszéltem. A papírok, amiket mondott, az a ház vagy építészeti dokumentumai, ezek, ha vannak, segítséget jelentenek a mérnöknek a felmérésnél. Tervrajz, alaprajz, műszaki rajz, ilyesmik. A helyszíni felmérést követően a mérnök továbbítja az adatokat a központba, ők pedig 24 órán belül elektronikusan vagy futárszolgálattal elküldik a hitelesített dokumentumot.

De ha ez sem elég gyors, akkor 6-12 órával a felmérés után sms-ben el tudják küldeni a dokumentum sorszámát, melynek birtokában az ügyvéd már kiállíthatja az adás-vételi szerződést.

Majdnem Marci nyakába ugrottam, mindenesetre biztosítottam róla, hogy a vendégem egy műszakcserére vagy bármire.

Másnap megtörtént a felmérés, rendben megérkezett az sms is, így mire ezt írom, már az új lakásban fészkelődünk boldogan a párommal.