A munkakeresés ennél a cégnél olyan, mint egy nyaralás

Olyan jó néha elszakadni a megszokott rutintól. Erre pedig nincs is jobb lehetőség, mint elmenni egyet kirándulni, vagy utazni. Mindig azt veszem észre, hogy azok az ismerőseim, akik sokat utaznak, általában sokkal nyugodtabb és boldogabb életet élnek, mint azok, akik egész életükben mindig csak félreraknak és nem mernek magukra költeni. Azt hiszem, hogy ez azért lehet, mert az utazás az embert egy kicsit kizökkenti az átlagos kerékvágásból és új perspektívát ad az ember számára.

Az utazáshoz pedig általában mindig hozzátartozik a szállás. Ez lehet hotel, hostel, vagy panzió, az emlékeinket nagyban fogja befolyásolni az, hogy milyen minőségű helyen szálltunk meg. Néha még olyan is megtörténhet, hogy az ember rossz élményeket is jobb perspektívában lát egy idő után. Nekem is azért volt pár szállásom, ahova nem szívesen mennék vissza. És mégis, akkoriban egész sokat tudtunk nevetni a helyzetünk abszurditásán és a szenvedéseken.

A jó szállás azonban egyértelmű, hogy mélyebben megmarad az emberben. Emlékszem, hogy mikor gyerekek voltunk, a szüleink sokszor kivittek minket a Bakonyba. A túrák és egyéb kis programok mellett pedig az egyik kedvenc dolgunk volt a szálláson szórakozni. Ez egy régi parasztház volt, amit úgy alakítottak át, hogy több embert is befogadjon. Olyan volt, mintha az élő múltban sétáltunk volna. A falakon képzeljétek el a szőrméket és a régi festményeket.

Nagyon szerettük ezt a helyet és szerintem rengeteg szempontból meghatároz minket máig. A hely egyébként még mindig nyitva van és biztos nagyon érdekes lenne megnézni, hogy mi változott azóta benne. Felnőttként a szállások is annyira megváltoznak. Mivel mi fizetünk érte és a döntések nagyrésze is ránk van bízva, ezért teljesen máshogy látjuk azt, hogy az adott szállás milyen minőségű és milyen szolgáltatásokat biztosít, mint gyerekként. Ez persze valamennyit elvesz a varázsból, de úgy gondolom, hogy megszállni egy másik helyen mindig valamennyire különleges lesz.

Egyetem mellett azonban sajnos nincs túl sok időm arra, hogy elutazzak. Főleg azért, mert mostanában pénzügyekben sem vagyok a toppon. Ettől függetlenül tudtam, hogy nem lehetek már sokáig állás nélkül. Felmentem az internetre, hátha találok valami megoldást a problémámra és a legnagyobb meglepetésemre az első helyen egy Topiwork nevű oldalt kaptam. Kíváncsi voltam rá, hogy mit tudhat ez a munkaközvetítő és az első helyezés már alapból egész meggyőzően hatott rám.

Tudom, hogy ezek a helyezések nem mondanak el mindent az adott oldalról. Ettől függetlenül gondoljunk bele, hogy az álláskeresés témánál mi az egyik legfontosabb dolog. Ez pedig nem más, minthogy láthatóak legyünk és a munkáltatók megtaláljanak minket. Ennek hiányában sajnos nem lehet semmit kezdeni, lehetünk akármennyire is képzettek. A Topiwork azonban tisztában volt ezzel és a helyezésük alapján is látszott, hogy otthon vannak az internetes világban. Pedig a keresőket is sok olyan háttérdolog irányítja, amiknek tudatában kell lennünk, ha érvényesülni szeretnénk.

De térjünk rá arra, hogy milyen volt az oldal. A Topiwork kiírásra kattintva egy olyan oldal fogad majd minket, amire egy rossz szót nem lehet szólni. Ezt azzal érik el, hogy nincsenek eltúlzott design elemek. Ez persze nem azt jelenti, hogy az oldal igénytelen lenne, hanem egyszerűen csak átlátható. Ez pedig az első lépés ahhoz, hogy bármilyen cég elnyerje a leendő ügyfél bizalmát. A Topiwork azonban ennél még sokkal többet kínált.

A kinézetnél ugyanis fontosabb, hogy könnyen kezelhető legyen az oldal és ne húzza az időnket. Ha pedig ránézünk a Topiwork kezdőlapjára, akkor rögtön azt fogjuk érezni, hogy itt tényleg a lényegre térnek. A Topiwork ugyanis a munkahely keresővel nyit. Ez egy olyan kereső, amelybe be tudjuk írni a főbb igényeinket. Ezek között lehet az, hogy mi a munka megnevezése, illetve, hogy milyen városban szeretnénk munkát találni. Ha azonban még ennél is konkrétabb ötlettel érkeztünk a Topiwork oldalára, akkor használhatjuk a részletes keresés funkciót is. Itt még több szűrő található, aminek segítségével biztos csak azokat a munkahelyeket fogjuk látni, amelyek számunkra relevánsak.

Persze megtörténhet azonban az is, hogy az embernek nincs olyan konkrét ötlete arról, hogy mit szeretne dolgozni. Velem általában ez van és most sem volt másképp. A Topiwork azonban ránk is gondolt és nem fog a sötétben hagyni minket. Ezt pedig az oldal alján található kategóriák rendszerével tudják elérni. Itt a különböző munkák, főbb címkék alá vannak rendezve. Ezeknek köszönhetően csak ki kell választanunk mondjuk egy olyan kiírást, mint a gazdasági munkák és máris csak azokat a lehetőségeket adja ki, amelyek megfelelnek ennek a kritériumnak.

Óriási megkönnyebbülés volt így munkát keresni, mivel nem kellett áttekernem egy csomó olyan találaton, amik nem voltak relevánsak számomra. Ez pedig szép és jó, de most jött még csak a legfontosabb része a Topiwork munkakeresőjének. Hiszen találhatunk egy csomó hangzatos munkahelyet, nem számít, ha nem tudjuk pontosan, hogy milyen munkakörben fogunk dolgozni. A Topiwork azonban szerencsére erre is gondolt, úgyhogy rögtön el tudjuk olvasni az összes hasznosabb információt, ha rákattintunk az adott munka kiírására.

Örültem, hogy ezek a leírások rövidek és tömörek voltak. Így nem kellett attól tartanom, hogy esetleg valami olyanra jelentkezek, amihez nincsen rendes képesítésem. Pár munkalehetőséget átnéztem, majd végül eldöntöttem, hogy melyik lenne számomra a legjobb. Minden ehhez a ponthoz vezetett, és nagyon kíváncsi voltam, hogy a Topiwork a gyakorlatban is meg fogja-e állni a helyét. Elsőként az volt nagyon fontos, hogy a kapcsolat felvétele gond nélkül menjen. Ennek az elvárásnak pedig maximálisan eleget tudott tenni a Topiwork csapata.

A telefont szinte azonnal felvették, ami bármilyen szomorú, de egyre ritkább a mai világunkban. Volt még azért pár kérdésem, úgyhogy fel is tettem nekik, ők pedig türelmesen, készségesen válaszoltak. Egy pillanatig nem éreztem azt, hogy nem foglalkoznának velem rendesen, vagy nem érdekelném őket. Összességében tehát nagyon pozitív volt az alap élményem velük kapcsolatban. A legnagyobb próba azonban még csak most jött.

Ez pedig az volt, hogy konkrétan milyen munkahelyet biztosítottak nekem. Különösen diákként néha azt érezheti az ember, hogy nagyon ki van szolgáltatva a különböző céges szeszélyeknek. A Topiwork által biztosított munkáknál azonban nem kell ilyen dolgok miatt aggódnunk, mivel vigyáznak ránk. A munka, amit náluk találtam, nagyon szórakoztató volt és még az is lehet, hogy ez fogja megalapozni azt, hogy a jövőben hol fogok dolgozni. Ennél jobb már nem is lehetett volna, úgyhogy biztos vagyok benne, hogy még hosszú ideig fogom velük tartani a kapcsolatot. Minden diáknak csak ajánlani tudom őket.