Egy régi papírpénz is elröpíthet egy wellness hotelbe?

A párommal már régóta kinéztünk egy kellemes wellness hotelt, ahová nyáron el szeretnénk menni. Mivel nagyon népszerű a hely, jó lenne előre lefoglalni a szobát, de addig nem akarunk foglalni, míg biztosan nem látjuk, hogy megfelelő mennyiségű pénzünk marad annak a hosszú hétvégének a kifizetése után.

Ez tőlünk ugyanis kemény spórolást követel meg, ezért eléggé nyomasztó a helyzet.

Talán ezért jutott az eszembe a napokban az a régi papírpénz, amit egy antikváriumban vásárolt könyvben találtam jó pár évvel ezelőtt.

Bár engem nem érdekel különösebben a numizmatika, és nem is értek hozzá, azt el kell mondjam, hogy még soha nem láttam ilyen gyönyörű állapotban megkímélt régi bankót. Arra gondoltam, hogy kis szerencsével talán még pénzt is kereshetünk vele, ha eladjuk.

Nagy hévvel el is kezdtem keresgetni az interneten gyűjtők után, de mivel fogalmam sincs a bankó kiadásának sem a helyéről, sem az idejéről, úgy érzem, hogy nagyon nehéz dolgom lesz. 

Ezért beírtam a számítógép keresőjébe, hogy: régi papírpénz felvásárlás budapest – és vártam a találatokat.

Meg is jelent a Procopius Numizmatika weboldala, a regipenzfelvasarlas.hu. Ez a numizmatikai vállalkozás nemcsak régi papírpénz felvásárlással foglalkozik Budapesten, hanem érméket is vásárol, sőt eladással és értékbecsléssel is rendelkezésre áll.

A honlapon telefonszámot és e-mail elérhetőséget is találtam. Mindemellett a Procopius Numizmatika azt kéri a hozzájuk fordulóktól, hogy kérés, kérdés esetén először e-mailben jelezzenek feléjük, mivel telefonon nem végeznek értékbecslést. 

Én azért természetesen szétnéztem a honlapjukon, és áldottam az eszem, hogy nem követtem el azokat a hibákat, amiket fel is soroltak. Nevesint, hogy nem egy régiségkereskedésbe, zálogházba, vagy felvásárlóhoz vittem be a bankjegyet, illetve nem bíztam az internet népére sem, hogy meghatározzák az értékét.

A Procopius Numizmatika honlapján olyan információkat találtam a régi pénz eladási értékének meghatározásához, melyek teljesen logikusak és akár mindenki által kikövetkeztethetők. Ilyen például az eredetiség kérdése, amely tulajdonképpen azt jelenti, hogy a bankjegy eredeti vagy másolat-e,  netalántán utánnyomás. (Itt a másolatnál természetesen meg kell különböztetni – amennyiben nagyon értékes darabról van szó – , hogy az napjainkban készült másolat-e, vagy az adott korban készült.) Ez is egy külön, nagy szakértelmet igénylő kategóriája a régi pénzeknek.

Az értéket természetes, hogy nagyban befolyásolja a régi pénz években számolható kora, továbbá mérvadó a tartásfok, mely azt jelzi, hogy milyen állapotú az adott darab.

Szerencsére az én bankjegyem nagyon megkímélt állapotú, mivel egy vastag könyv lapjai közt töltött valószínűleg hosszú éveket. Nincs rajta gyűrődés sem, csak a korából adódóan véltem felfedezni rajta némi kopást.

A régi pénz anyaga is fontos a pénzek értékének megállapításakor. Ez természetesen csak az érmékre vonatkozik.

A következő szempont a ritkaság szempontja, amely azt jelenti, hogy az adott pénz mekkora példányszámban került nyomásra, legyártásra. Érthetően a kevesebb darabszámban kiadott régi pénzek jóval keresettebbek, így nagyobb értéket képviselnek.

Persze az sem mindegy, hogy a kevesebb darabszám miből adódik. Előfordulhat ugyanis az is, hogy bár bizonyos régi pénzt tömegével, nagy tételben állították elő, mégis napjainkra kevés darab maradt fenn belőle.

A weboldalon még azt olvastam, hogy a Procopius Numizmatika irányító szakértője maga a cég tulajdonos, aki gyermekkora óta megszállottja a régi pénzeknek, úgyhogy a munkáját tulajdonképpen szerelemből végzi.

A cég főbb elvei közt a szakmaiságot, a becsületességet és a régi értékek tiszteletét tartja számon.

Ezzel a felfogással a Procopius Numizmatika mára már hazánk egyik legnépszerűbb numizmatikai vállalkozásává nőtte ki magát, több ezres ügyfélszámmal és kiterjedt nemzetközi kapcsolatokkal.

Azt hiszem, hogy én is meg fogom őket keresni a könyvben talált bankómmal, a régi papírpénz felvásárlás budapesti lehetősége ugyanis nagyon kecsegtető.