Egy wellness hétvégén kiveséztük a napelem rendszereket

A barátnőimmel negyedévente mindig elmegyünk wellnessezni. Ez már amolyan szokássá vált a körünkben, tavaly nyáron kezdtük el, és azóta is tartjuk. Mindenki elég elfoglalt a civil életében, ezért kevesebb idő jut egymásra, mint korábban. Megházasodtunk, családot alapítottunk… Tudjátok, hogy van ez. Amikor a nyolc órás munkaidőd valójában nem is nyolc óra, és eleve megcsúszol a napoddal, onnantól kezdve nehéz tervezni. Egy rohanás következik ez után az iskolába, óvodába a gyerekekért, gyors házi írás, miközben szimultán készíted a vacsorát… Mit ne mondjak, nagyon kimerítőek tudnak lenni a hétköznapok. És akkor még ott van a párod, akinek szintén szeretnél adni egy kis kényeztetést. Sőt, te is vágysz rá!

Nagyon fontosnak tartom, hogy a rohanó hétköznapokban szakítsunk egy szeletnyi időt, amikor a saját szükségleteinkkel foglalkozunk, a saját igényeinkre figyelünk. Nekem például igényem van rá, hogy a férjem megöleljen, hogy kettesben is tudjunk időt eltölteni. És ugyanígy igényem van a barátnőimmel eltöltött negyedévente ismétlődő kiruccanásokra is.

napelem rendszerek

Ilyenkor a legszívesebben wellness hétvégékre tűnünk el, legutóbb a Bakony megnyugtató környezetében vettünk ki szobát egy hotelben. Gyönyörű volt a táj! Ráadásul szerencsénk volt, hét ágra sütött a nap, így az esti vacsorát is a szabadban tudtuk elfogyasztani. Napközben pedig sokat sétáltunk, kimentünk a mellettünk lévő erdőbe, nagyon jól esett. Talán a szikrázó napsütés hatása, nem tudom, de egyszer csak azon kaptuk magunkat, hogy a napelem rendszerek témakörét tárgyaljuk ki, de igen érdekfeszítően.

Kiderült ugyanis, hogy egyikőnk a párjával épp most készült napelem telepítésbe vágni, és ez többünk fantáziáját megmozgatta. Hogy őszinte legyek, be kell vallanom, hogy korábban nem sokat tudtam a napelem rendszerekről. Persze hallja az ember, hogy környezetkímélő megoldás, meg energiatakarékos, de valahogy mégsem ragadta meg a figyelmemet. Pedig még az is megragadt, hogy hosszútávon igencsak pénztárcabarát, megtérülő befektetés. De Sári, a barátnőnk, olyan átéléssel és izgalommal mesélt a témáról, hogy nem lehetett nem feszült figyelemmel hallgatni, amit mond.

Tulajdonképpen arról van szó, hogy a férjével megpályáztak egy 0%-os kamatozású hitelt, így most belevágják a fejszéjüket a nagy napelem projektbe. Az anyós révén örököltek egy kisebb házat vidéken, tulajdonképpen nem messze innen, és azt akarják most felújítani. ha pedig már korszerűsítésbe fognak, szerettek volna környezetbarát eljárásmódot találni, innen jött a napelem rendszerek ötlete. Egyeztettek energetikai szakemberrel is, aki segített pontosan meghatározni az éves energiafogyasztásukat, hogy a megfelelő méretű és teljesítményű rendszert tudják telepíteni. Szerencsés tájolású az ingatlan, ezért meg tudták oldani, hogy a napelemeket közvetlenül a tetőre lehessen telepíteni. Ezek a napelemek a nap sugarait elnyelik, és a nap energiáját elektromos árammá alakítják át.

Idáig ismerős a sztori még akár környezetismeret óráról is. Az azonban nekem például új info volt, hogy egy ilyen rendszerbe csatlakozik egy úgynevezett inverter is. Ez a készülék köti össze ugyanis az elektromos hálózatot és a napelem rendszereket. Ez biztosítja azt is, hogy az így megtermelt áramot lehet használni a háztartásban. Borzasztóan érdekes nem? Azon gondolkozom, hogy ha hazamegyek, beszélek a férjemmel. Ezt neki is hallania kellene, üzletember lévén talán látna benne anyagilag is fantáziát. Hátha rá tudom venni, hogy mi is vágjunk bele egy hasonló projektbe! Nekem nagyon szimpatikus és érdekes, amit eddig hallottam róla.