Hogyan nyaral a magyar ember? Én a Balatont választottam.

Eléggé érdekelt vagyok a témában, így rengeteg eredményt és kutatást olvastam arról, hogy mit keresnek a magyar emberek akkor, amikor belföldön üdülnek.

A külföldi és belföldi üdülések az igények szempontjából elég élesen elkülöníthetők egymástól. Ha jobban belegondolunk, akkor valószínűleg mi is rájövünk, hogy milyen különbségek vannak a két üdülés között. Amikor külföldre megyünk, akkor olyasmit keresünk, amit belföldön nem találunk meg.

Ez lehet egy rendezvény, egy tenger vagy a miénktől teljesen eltérő főváros. Olyan erdő, ami nálunk nincs, tavak, sípályák is kedvelt turista célpontok, vagy a magas hegyek, amikből nálunk egy sincsen. Legmagasabb pontunk a Kékes tető, ami a legnagyobb jóindulattal sem nevezhető magashegynek. Aki ennél magasabb csúcsokat szeretne meghódítani, az külföldre veszi az irányt.

A belföldi üdülések legnagyobb részénél elvárt a csend, a jó levegő. Az aktív pihenést kedvelők az olyan helyeket szeretik, ahol a környéken vannak kirándulóhelyek, erdők, látnivalók vagy tavak (például Balaton, Fertő tó, Velencei tó). A tavak főként nyáron vonzzák a nyaralni vágyókat, ősszel, télen és tavasszal a gyógyfürdők és wellness szállodák csábítják a vendégeket.

A gyógyfürdők és wellness lehetőségek ősszel is korlátozások nélkül élvezhetők. Nem szól közben az olykor változékony időjárás, ha esik az eső, akkor sem unatkoznak a vendégek.

Nyáron mindenki szereti kicsit elengedni magát, ez a 3 hónap az évben az igazi kiengedésről szól. Ekkor van a legjobb idő ahhoz, hogy akár fesztiválozzunk, strandoljunk, jókat kiránduljunk vagy csak szimplán kifeküdjünk napozni.

A Pestiek keresik a nyugalmat, a tiszta levegőt és a természet közelségét, a vidékiek pedig pont a városi nyüzsgést keresik.

A legutóbbi nyáron én is egy tóparti üdülést választottam, még pedig a mesés Balatont vettem célba. Úgy döntöttem, hogy több települést is felkeresek, ahol megszállhatok, mert így lehet a legjobban megismerni a helyi környezetet. Volt ahol wellness szállodát választottam, ,míg. máshol magánszállást vettem ki.

A legpozitívabb élményem az üdülésem alatt, egyértelműen a siófoki szállás választásom volt. Az apartmant a siofokszallas.info weboldalon találtam, ahol a szállásüzemeltetőnek több szállása is van.

Mivel egyedül utaztam, ezért egy kisebb apartmant szerettem volna kibérelni. Fontos volt, hogy legyen saját parkolója és közel legyen mindenhez. Szerencsémre, az egyik ilyen apartman pont szabad volt a kiszemelt időszakban.

Az szállásom, közvetlenül a Balaton parton volt és az erkélyről be lehetett látni az egész tavat, fantasztikus kilátásban volt részem. Az apartman pedig gyönyörűen berendezett, fiatalos, modern és tiszta volt. Kényelmesen elfértem és még egy kis konyhasarok is rendelkezésre állt.

siófoki szállás

Este mindig besétáltam Siófok városába, minden napra másik éttermet választottam a vacsorázni, és utána pedig egy koktéllal zártam az estét a Petőfi-sétányon. Én magam nem vagyok nagy bulizós figura, de olyan sok fiatal társaságba botlottam bele, hogy ha nem egyedül vagyok biztos kedvem lett volna betérni 1-2 helyre.

Ebben a pár napban nem mozdultam ki Siófokról, hiszen annyi mindent lehet itt csinálni nyáron, hogy kár lett volna kihagyni őket. Egyik este el tudtam menni koncertre, és amilyen mázlista vagyok pont az egyik kedvenc együttesem állt aznap este színpadra.

Napközben remekül ki tudtam kapcsolni a parton. Jól esett úszni és megmártózni a habokban, mikor már pont meguntam a napozást, majd csobbanás után folytattam az egyik könyvem olvasásával.

A parti büfékben végigettem mindent, ami nem maradhat ki a nyári Balatonozásból. Máskor egyébként nem szoktam lángost meg hekket enni, de itt szinte kötelezőnek éreztem, máshogy nem lett volna teljes a nyaralás.

A nyaralás többi napjait az északi parton töltöttem, wellness szállodákban. Az egy másik jól eső időtöltés volt, igazából össze se lehet hasonlítani a kettőt, mert más tipusú feltöltődést nyújtanak az embernek.

Mindenesetre nagyon jó választásnak bizonyult, hogy így felosztottam az ott töltött napokat.