Kiruccanás vagy napelem: melyik legyen?

Nem tudom, hogy mit is kellene tennem… Az a helyzet, hogy nagyon sokat spórolok én is és a férjem is. Mindig figyelem az akciókat, megtervezem a heti menüket, nem költök nassolnivalóra vagy felesleges dolgokra és még azt is mindig nagyon átgondolom, hogy magamra költsek-e. Ezt úgy értem, hogy ha éppen nincs szükségem pólóra, akkor nem fogok venni magamnak, így nagyjából csak évente egyszer-kétszer vásárolok ruhát is. Ezzel persze a férjem is hasonlóképp van, csak én vagyok az, aki például a bevásárlást intézem általában. Így most már ebben az évben nagyon szeretnénk elmenni egy szép hotelbe. Kicsit feltöltődni, pihenni és kikapcsolódni. Sajnos már jó pár éve nem tudtuk ezt megtenni, ezért igyekeztünk annyit spórolni, hogy most sikerüljön.

Viszont közben találtunk egy nagyon jó lehetőséget a Napenergia Plusz Program honlapján, amit kár lenne kihagynunk. Már régóta igyekszünk önellátó háztartást kialakítani, például nem veszünk olyat, amit meg tudunk termelni. A napelemekkel is régóta szemezgetünk már és ez a program nagyon jól hangzik: napenergiapluszprogram.hu. Hadd meséljek egy kicsit róla, hogy jobban megértsétek ti is!…

Szóval a napenergia pályázat valójában egy vissza nem térítendő támogatás a napelemes rendszerekre. Több mint 15.000 háztartásnak fog segíteni abban, hogy sikerüljön napelemeket vásárolniuk. Ezek a rendszerek gyakorlatilag önellátó módon működtetik a háztartást és mivel a telepítésük bárhol lehetséges, ahol a fizikai tér engedi, nekünk is jó lenne. Nem csak magán-, hanem akár sorházak, ikerházak, társasházak lakói is megpályázhatják, ezért semmiképp nem szeretnénk lemaradni mi sem a lehetőségről.

napenergia pályázat

A hibrid napelem rendszer pedig több okból is nagyon jól hangzik. Először is, mert ez a változat, ami most pályázható, a megtermelt energiát akkumulátorokra tölti, ezért éjszaka ezt fel tudjuk használni és nem a szolgáltatótól kell külön megvásárolni. A másik pedig, hogy mivel az a “felesleg”, ami az akkumulátorokba van táplálva megmarad, ezért nem az állam által meghatározott áron kell majd eladni. Ez meg azért jó, mert így nem kell plusz energiamennyiséget vásárolnunk, hiszen mindig lesz tartalékunk. Ezáltal fel lehet készülni a nehezebb időkre is és akkor nem nagyon érhet minket baj.

Tudom, tudom.. ez egy támogatás, akkor mi is az én problémám? A problémám az az, hogy ez egy maximum 5 milliós támogatás, amivel nincs is semmi gond. Viszont szükség van némi önerőre és nekem inkább ezzel van a gondom. A napenergia pályázat a költségek nagyjából 66%-át fedezi, ami szuper, csak aggódom, hogy lesz-e elég önerőnk? Igazából van is, csak akkor félek, hogy a kis eltervezett kiruccanásunk idén sem fog megvalósulni. Ha viszont hosszútávon gondolkozom, akkor mindenképpen érdemes ebbe belevágni, mert a jövőben sokat tudnánk vele spórolni is és ez egy nagyon jó lehetőség így.

Éppen ezért kértünk visszahívást, mert szerencsére erre is van lehetőség a honlapon, így minden kérdésünkre választ fogunk kapni. Azután valószínűleg kérünk majd egy ajánlatot is, amennyiben szükséges lesz a telefonbeszélgetés után. Erre csak azért van szükségünk, hogy megtudjuk, hogy van-e bármiféle ellehetetlenítő tényező, hogy megnyerjük a napenergia pályázatot. Ahogy néztem a honlapon, a jelentkezés is rendkívül egyszerű lesz – amennyiben úgy döntünk, hogy belevágunk. A jelentkezés gombra kattintva, csak pár adatot kell megadni és már meg is tettük az első lépést…

A férjem azt mondja, hogy mindenképpen meg kellene próbálnunk a napenergia pályázatot és tudom, hogy igaza van, csak jó lenne, ha emellett még beleférne a büdzsébe egy kis kikapcsolódás is. Persze nem akarok telhetetlennek tűnni, de remélem megértitek a gondolataimat.