Mi befolyásolja a műanyag ablak árak alakulását? Miért jobbak ezek?

mi befolyásolja a műanyag ablak árak alakulását?
Mi befolyásolja a műanyag ablak árak alakulását?

Minden hoteltulajdonos tudja, hogy a fa ablakoknak már régen leáldozott. A legmodernebb és jelenleg elérhető legjobb megoldást a műanyag ablakok jelentik. A műanyag ablakok minden szempontból jobbak a korábbi megoldásoknál.

A műanyag ablakok sokkal jobban szigetelnek, mint más ablakok. Ez annak is köszönhető, hogy sokkal jobban illeszkednek a falba. A szerkezetük jóval egységesebb, mint például egy fa ablaknak, ezért már csak ebből adódóan sem szelel annyira.

A jobb hőszigetelésből következik a jobb zajszigetelés is. A zajszigetelés pedig egy hotel esetében nagyon fontos. Az emberek nagyrészt pihenni járnak ide. Hogyha a szobák zajosak, akkor a panaszkönyvünk tele lesz elégedetlen vendégek írásaival, az interneten is elterjed ennek a híre és akár egy rosszul záró ablak jelentheti a szállodánk végét.

Persze nem kell ennyire drasztikusan felfogni a dolgokat, de nem árt belegondolni, hogy mennyi valóság alapja van ennek. Én nem szállnék meg ismételten egy olyan helyen, ahol nem tudtam aludni a zajtól, ahol mindent megkaptam, csak azt nem, amiért érkeztem: a csendet és a nyugalmat.

Ezért fontos nem csak magukra az ablakokra, hanem az egész hotel, az összes szoba zajszigetelésére is nagyon nagy hangsúlyt fektetni. Sokan az otthoni gondok elől menekülnek el. Rengeteg vendégünk érkezik panellakásokból, társas házakból, ahol gyakori problémát jelent a rossz szigetelés. Az ilyen vendégeink kifejezetten keresik a nyugalmat és a csendet, amit egy szállodában kaphatnak.

Nem kell ahhoz csúcskategóriás szállodának lenni, hogy ezekre az alapvető igényekre nagy figyelmet fordítsunk. Manapság már minden forgalmas útszakasz melletti szállodánál alapvető követelmény egy jól szigetelő ablak, mert különben kibírhatatlan a zaj a vendégek számára.

A jobb szigetelés a vendégélmény javításán kívül a fűtés összegében is nagy szerepet játszik. Egy jól szigetelő ablak bent tartja a meleget, a vendégek ennek következtében nem fogják annyira feltekerni a fűtést, mintha szelelne az ablak. Ilyen apróságoknak tűnő dolgokon pedig sokat tudunk spórolni egy sok szobás épület esetében. A hatékonyabb fűthetőség érdekében tehát célszerű a lehető legjobban szigetelő, korszerű ablakokat választani.

A biztonság szempontjából is remek választás lehet egy műanyag ablak. Ezek az ablakok ugyanis sokkal biztonságosabbak. Például egy hotel esetében baleseteket előzhetünk meg egy beépített gyerekzárral. Ha a gyerek nem tudja kinyitni az ablakot, nem is fog kiesni rajta. Ezzel elég komoly baleseteket lehet megelőzni.

Sajnos vannak olyan tolvajok, akik a hoteleket veszik célba. Az ilyen emberek sokszor gyanúsak lehetnek a recepciósnak, ezért gyakran nem bentről igyekeznek fellopózni a vendégek szobájába, hanem a belső, nem utcára néző ablakokat veszik célba. Ezeken az ablakokon be tudnak mászni, ki tudják kerülni a recepcióst is ezzel, és el tudják lopni az értékeket, amiket találnak.

A műanyag ablakokat éppen ezért nem csak hitelekben, hanem mindenhol előszeretettel alkalmazzák. Ezeket az ablakokat nehezebb feltörni, kívülről nagyon nehézkesen lehet csak felfeszíteni, illetve a zárral is meggyűlhet a rosszakaróink baja.

A műanyag ablakok tehát szigetelés szempontjából illetve biztonságosságuk miatt mindenképpen jó választásnak bizonyulnak. Több méretben kaphatók, ha szükséges, a színeik is variálhatók, ezért kifejezetten népszerű választásnak bizonyulnak.

De mi befolyásolja a műanyag ablak árak alakulását? Ezt nem lehet egy mondatban összefoglalni. A műanyag ablak árak alakulásában több tényező is közrejátszik.

Ezekről a tényezőkről én a muanyagablakom.hu oldalon olvastam, mikor még évekkel ezelőtt a hotel ablakcseréjét végeztük.

Első sorban a műanyag ablak árak alakulásában a méret játszik nagy szerepet. Nem mindegy ugye, hogy mekkora egy ablak. Hiszen a mérettel változik a felhasznált anyag mennyisége, ezért teljesen magától értetődő módon az az ablak drágább, amelyik nagyobb. Persze ez nem minden termék esetében mondható el, de a műanyag ablakoknál így van.

Egészen különböző méretekben kaphatók ezek az ablakok. Természetesen itt is vannak szabvány méretek, amikkel számolni lehet, de persze nem minden ingatlan egyforma, ezért vannak olyan esetek, mikor egyedi méretű ablakokra van szükségünk. Ebben az esetben már nem feltétlenül érvényes amit az előbb írtam, hiszen az egyedi megrendelésre készített ablakok drágábbak lehetnek a náluk esetleg nagyobb, szabvány méreteknél.

Ennek oka az, hogy a gyárakban olcsóbb több, megegyező ablakot gyártani, mint minden alkalommal egyedi méreteket készíteni, hiszen az a gépek átállítását is jelentheti, ami természetesen időbe kerül, és amíg minden gépet átállítanak, addig sem termelnek, azaz kevesebb ablak készül egységnyi idő alatt, így ezt a hiányt a magasabb árral hozzák vissza.

A másik nagy árbefolyásoló tényező az, hogy mennyire szigetel jól egy ablak. A szigetelés megfelelősége pedig tulajdonképpen az ablak szerkezetétől függ. Az ablak kávájában ugyanis levegővel telt üregek vannak, és ezek a légüregek határozzák meg, mennyire szigetel jól egy ablak. Ezek a légkamrák felelősek azért, hogy mennyire hőszigetel jól egy ablak, vagy mennyire nem szigetel jól. A hangszigetelés is ezeknek a légüregeknek köszönhető.

Minél több ilyen légüreg van az ablak kávájában, annál jobb a szigetelő képessége, annál jobban funkcionál.

Vannak olyan ablakok, amelyekben csupán 4, másokban viszont akár 7 ilyen levegővel telt kamra is lehet. Értelemszerűen az előbbiek olcsóbbak, míg sz utóbbiak, amik jobban szigetelnek, többe is kerülnek.

A szigeteléshez hozzá tartozik még az is, hogy milyen vastag az üveg az ablakkeretben. Ez általában 4 mm. Az üveg vastagsága önmagában hozzájárul a jobb szigeteléshez, de az igazi eredményt az hozz, ha valamilyen gázzal van töltve a két üveg közti rész. A vastagabb, argon gázzal töltött ablakok tehát drágábbak. Nem törvényszerű az sem, hogy akár kettőnél több üveg legyen egy ablakban, így ez is módosíthat az árakon.

Az ablakok árát befolyásolja még azok kinézete is. Gyakori az egyszerű, fehér PVC keret. Ezeket szerintem a fiatalabb generáció már jól ismeri, hiszen az összes frissen felújított iskola, óvoda ilyen fehér ablakokkal készült. Ezek a legegyszerűbbek a design tekintetében. A PVC egy elég jól színezhető anyag, ezért plusz pénzért bármilyen színűek lehetnek az ablakaink, népszerűek azok, amik valamilyen más anyagot ( például fát) utánoznak. Persze az is variálható, hogy fényes legyen vagy matt, ezek pedig mind változtatják az árakat is.

Az utolsó árat befolyásoló tényező a már említett biztonság. egy pontosabb, hézagmentesen záródó ablak valamilyen plusz biztonsági elemmel drágább, mint egy ezzel nem rendelkező modell.

Ezek tehát a tényezők, amik főként változtatják az ablakok árait, de persze vannak más tényezők is ezeken kívül. A tömítések, zsanérok anyaga is változtathat az áron, illetve az sem mindegy honnan származik az ablak, vagy milyen cég gyártotta.

Vannak olyan helyek, ahol ugyanolyan kondíciókkal olcsóbbak az ablakok, mint máshol, így ha bele szeretnénk vágni a nyílászárók korszerűsítésébe, vagy esetleg éppen egy építkezés ezen szakasza előtt állunk, fontos, hogy ne csak egy vagy két bolt kínálatát nézzük végig, hanem szánjunk rá elegendő időt, hogy megtaláljuk a legolcsóbb és legjobb ablakot. Kellő idő ráfordítással így egészen jó áron juthatunk hozzá a jó minőségű ablakokhoz.