Milyen hosszú a napelem megtérülés ideje? Érdemes belevágni?

A napelemprojekt.hu oldalon van egy pályázat, ami mikro vállalkozásoknak ad vissza nem térítendő, napelemekre fordítható segélyt.

Komolyan elgondolkoztunk róla, hogy most már bele kellene vágni a napelemek telepítésébe, hogyha valóban szeretnénk modernek lenni.

A környezettudatosság jegyében, aki csak teheti, az igyekszik napelemre, vagy valami más megújuló energiaforrásra váltani. Most már azt hiszem, hogy ez a korhűség egyik védjegye. Az eddigi féktelen pazarlást felváltotta az energiaforrásokkal való spórolás, a megfontolt, jól átgondolt választások.

Magáról, a vissza nem térítendő támogatást adó pályázatról a napelemprojekt.hu oldalon olvastam először. Itt a legtöbb feltételt pontonként összeszedik. Itt meg lehet nézni, hogy mire van szüksége, mit kell teljesítenie azoknak a vállalkozásoknak, akik igénybe szeretnék venni a támogatást.

A támogatásnak nincsenek durva feltételei, elég egyszerűen teljesíthetők az olyan vállalkozásoknak, mint amilyenek mi is vagyunk.

Ahhoz, hogy a hotelt teljesen ellássuk árammal, egy elég nagy beruházásra lenne szükség. A rengeteg szoba sok áramot használ, így egy egész napelem parkra lenne szükség a tökéletes áramellátáshoz.

Ez az álom nem kivitelezhetetlen. Itt az a kérdés, milyen hosszú a napelem megtérülés.

Napelem megtérülés az az időtartam, ami alatt a napelem visszahozza a teljes bekerülési értékét. Ez természetesen sok mindentől függ. Ez az idő általában 10 év, ami persze minden vállalatnál és háztartásnál változik.

Az átlagos napelem megtérülés 10 év, de egy hotel esetében ez sokkal rövidebb időtartam is lehet. Attól függ, mennyit fizettünk eddig a villanyszámlára, és hogy mennyibe kerül a napelem park.

Ahhoz, hogy valóban belekezdjünk még bőven van mit ellenőrizni és átszámolni, de ha minden jól halad, mi is részt tudunk venni a pályázaton.

A pályázat írásban segítségünkre lesz majd a napelemprojekt.hu. Úgy döntöttünk, hogyha esetleg leadjuk a pályázatot, akkor őket kérjük fel a kivitelezéshez is. Ők már dolgoztak nagyobb projekteken, így a mi szállodánk energetikai korszerűsítését is el tudnák vállalni. Értenek a pályázathoz, az üzembe helyezéshez és nagyon jó minőségű alapanyagokat használnak, így bátran rájuk mernénk bízni a projektet. Már csak azt kell kiszámolnunk, hogy a napelem megtérülés jegyében érdemes-e belevágni a fejlesztésbe, amihez a támogatáson kívül is még jó sok pénzre van szükségünk.