Mostantól csak vegyszermentesen fogok mosni!

Viszonylag ritkán tudunk találkozni a barátaimmal, legalábbis így össznépileg, amikor mindenki ráér, és mindenki el tud jönni. De fontosnak tartjuk, hogy ne eresszük el egymást, és megmaradjon a barátságunk, ezt pedig ugye, mint minden kapcsolatot, ápolni kell. Ezért évente egyszer összehozunk egy hosszú hétvégét, amikor elutazunk valahova és átbeszéljük kivel, mi történt, és az élet nagy dolgait is.

Utoljára túrázni voltunk, és egy erdei hotelben szálltunk meg. Nagyon sokat kirándultunk, el is kapott minket az eső. Mindez pedig azt jelentette, hogy olyan piszkos, sáros ruhákat vittünk haza, hogy attól féltünk, kimosni se lehet őket. Ráadásul, nekem elromlott a mosógépem, így én egyenesen az egyik barátnőmhöz mentem mosni.

Viszont meglepetten tapasztaltam, hogy nem a megszokott, „hagyományos” mosószerei vannak, mert ő környezetbarát mosószert használ. Bevallom, kicsit meg is ijedtem, hogy tényleg lemondhatok arról, hogy ki tudjam mosni a ruháimat, de nagyobbat nem is tévedhettem volna, mert fölöslegesen aggódtam. A környezetbarát mosószerekkel ugyanolyan tiszták lettek a ruháim, mintha csak a saját eszközeimet használtam volna hozzá.

Mutatott egy weboldalt a barátnőm, aminek hatására elkezdte használni ezeket a vegyszermentes mosószereket. Innen tudta meg, hogy mennyiféle károsnak mondható és irritációt okozó anyagokat tartalmaznak a „bolti” szerek. Ezzel szemben a természetes anyagokkal mosni nyilvánvalóan sokkal kíméletesebb, nem csak a ruháknak, de a bőrnek is.

A honlap egyik bejegyzéséből kiderül, hogy az említett mosószerek további előnye, hogy árban is olcsóbbak, mint a boltban kapható nagy márkák mosószerei, továbbá nem roncsolják olyan mértékben a ruhákat, és az is, hogy mivel környezetbarát, így a víz – amivel mosunk – sem tartalmaz semmiféle káros anyagot. Ami azért fontos, mert az előbb-utóbb visszajut a természetbe, vagy víztisztítóba, onnan pedig újra felhasználásra kerül valamilyen formában. De így nem marad benne semmilyen károsító vegyület.

Környezetbarát mosószer már szinte bárhol kapható: a nagyobb üzletláncokban, drogériákban, de akár még a jól felszerelt kisebb boltokban is; úgyhogy nagyon könnyen hozzáférhetőek. A környezetbarát tulajdonságuk egészen pontosan abban rejlik, hogy a boltban kapható mosószerekkel szemben nem tartalmaznak például:

  • klórt, semmilyen formában
  • foszfátokat
  • alkoholt
  • és parfümöt sem

Ez persze nem azt jelenti, hogy a környezetbarát mosószereknek vagy öblítőknek ne lenne illata, sőt. De általában nincs olyan nagy választék ebben a tekintetben, mert természetes anyagokat használnak csak az illatosításhoz, például citrusféléket. A barátnőm úgy jellemzi, hogy „tisztaság illata” van a ruháinak mosás után. Elmagyarázni nehéz, de biztos mindenkinek ismerősen cseng: nincs erős illat, inkább valami lágy, semleges illatot lehet érezni.

Már szerencsére ebből is van bőven kínálat, és talán a lehetőségek tárháza még kicsit szélesebb is, mint a hagyományos esetekben, hiszen nem csak mosószert és öblítőt lehet kapni környezetbarát formában, de fertőtlenítőket, szappanokat is.

Miután kimostuk a ruháimat, azt tapasztaltam, hogy tökéletesen tiszták lettek, úgyhogy elkértem én is a honlap linkjét, hogy információkat gyűjtsek a környezetbarát mosásról.

környezetbarát mosószer
Környezetbarát mosószer