Napelem paneleket szereltetünk a szállodára?

A szokásos minden hónap első hétfőjén tartott vezetőségi meeting ezúttal különös fordulatot vett. Ez a fix időpont alapvetően arra szolgál, hogy minden részleg vezetője: konyha, takarítás, kiszolgálás, recepció, stb., elmondhassa, ha valami nem működik, javítani kéne, esetleg valami ötletet kipróbáltak, és működött, vagy éppen pont nem. De persze ez az alkalom ad teret az újító gondolatoknak is, amiben általában nincs hiány.

Most éppen a karbantartásért felelős vezető dobta be az ötletet, hogy mi lenne, ha napelem paneleket vásárolnánk a szállodának? Elsőre mindenki megdöbbent az ötleten, mert bár ma egyre elterjedtebbek a napelemek, azért még mindig nem túl gyakoriak, és nem volt túl sok háttértudásunk a témáról. Leginkább csak annyi, hogy drága beruházás.

Szerencsére János készült, egy komplett kiselőadással, hogy bemutassa nekünk a működését, tervezését, előnyeit és hátrányait, telepítését, méretezését

A működési mechanizmus ismertetésével kezdte. A rendszer alapja a fotovoltaikus rendszer. A görög eredetű szó azt a jelenséget takarja, amikor a Nap elektromágneses sugárzásából, egyszerűbben kifejezve, a napfényből, a panelek cellái egyenáramot hoznak létre. De mivel otthonaikban váltóáramot használunk, ezért a rendszer része egy úgynevezett inverter is, ami a keletkezett egyenáramot váltóárammá alakítja át.

Fontos leszögezni, hogy ez nem napkollektor! Bár mindkét rendszer a napenergiát hasznosítja, a kollektor a Napból érkező hőt használja fel, a napelem panel pedig, mint az előbb tisztáztuk, az elektromágneses sugárzásból nyer energiát.

Természetesen ez egy hosszú távú, komoly befektetés, amit nagyon át kell gondolni. A weboldal azonban, ahonnan János szedte az információit, mindenre fel van készülve. A honlapon lehetőség van például árajánlat kérésére, egy egyszerű űrlap kitöltésével. Meg kell adnunk az éves áramfogyasztásunkat, KWH vagy pedig forint szerint, személyes adatokat: név, telefonszám, email cím, és az épület címét: irányítószám, város, utca, házszám. Ezen felül lehetőség van üzenetet írni az adatok mellé.

A következő információs pont a helyszíni felmérés. A háznak több szempontnak kell megfelelnie ahhoz, hogy a rendszer jól és gazdaságosan működjön. Megfelelő tájolásra van szükség, a napsugarak egész évben rendesen érjék a napelem paneleket. Strapabíró tetőszerkezetre van szükség, hogy elbírja a rendszert, mert a paneleknek és tartónak is súlya van. Logikusan fontos, hogy minél kevesebb olyan környezeti elem legyen, ami leárnyékolja a paneleket, és nagyon fontos a tető dőlésszöge is, hiszen ezzel is maximalizálni lehet a felületet érő sugarakat.

És persze a ház műszaki tényezőivel is kell foglalkozni.

Fontos néhány tévedést is letisztáznunk a rendszerrel kapcsolatban. Például hogy a plusz termeléssel pénzt kereshetünk. Vagy hogy a bővítés felesleges, illetve nem éri meg. Ezek a tévhitek minket annyira nem érintenek, tekintve, hogy plusz termeléssel nem igazán számolhatunk az épület méretét, és a vendégek áramfogyasztási szokását tekintve.

János a telepítés részleteivel nem fárasztott minket, hiszen az úgysem például a konyhai vezetésre tartozik, felvázolta a lényeget, és az igazgató reakcióját várta.

Nagyon szimpatikus volt neki az ötlet, hiszen korábban már olvasott a rendszerek hatékonyságáról, így azt mondta: Jánosra bízza, hogy kérjen egy árajánlatot a cégtől napelemre, és az ár függvényében megbeszélik a továbbiakat. Szerencsére most van egy nagyobb összeg, kimondottan fejlesztésekre elkülönítve. Ezzel véget is ért a hétfői meeting, mindenki sietett a dolgára, János pedig rögtön intézkedni kezdett.