Pihenni és motoros jogsiról beszélgetni a hotelben

A családdal minden nagyobb ünnepkor és hosszabb hétvégét alkalmával rendszeresen felkeressük a kedvenc hotelünket, ahova már több éve visszajárunk, mert annyira meg vagyunk elégedve a hotel nyújtotta szolgáltatásokkal. Minden korosztály megtalálja a számára legjobb kikapcsolódást a hotelbe, ki a vízi világuk adta lehetőségek, vízben való pihenést helyezi előtérbe, ezek javarészt a gyerekek, akik egész nap önfeledten játszanak a vízben, az idősebb korosztály pedig a gyógyvizet részesíti előnyben. Mások a szauna világot próbálják ki, vagy éppen a masszázsok rengetegében töltődnek fel. A hotel kiváló helyen is fekszik, ezért a környezete a túrázásra is alkalmas, mely új élményeket tud nyújtani a család össze tagja számára. Aztán a megfáradt testnek a hotel wellness része nyújthat megújulást. Ami a másik előnye ennek a hotelnek, hogy rendkívüli konyhával rendelkezik mindenki megtalálhatja a saját ízlésének megfelelő ételeket; legyen szó magyaros fogásokról, vagy éppen különlegesebb ízre vágyik, megtalálhatja magának a keletiesebb ételeket is.

Egyik ilyen hotelben töltött vacsorás esténkkor, amikor a család a svédasztalos kínálatból összeszedte azt, amit megkívánt, leültünk egy asztalhoz és végre egy jót beszélgettünk a gyerekekkel is, hogy kinek mi a terve a közeljövőben. Ekkor a fiam egy nagyon meglepő ötlettel állt elő, miszerint ő jogosítványt szeretne szerezni, és nem másra, mint motorra. És hogy ő már mindennek utána járt, hogy mi ennek a menete, hogyan is alakul, mi mennyibe kerül. Nagyon nagy szemekkel néztem rá, hogy ezt ő mégis honnan tudja, honnan ennyire jól informált. Honnan is tudhatja, hogy mi egy motoros jogosítvány menete, miként is lehet azt megszerezni.
Ekkor a fiam felvilágosított, hogy egyfelől ne nézzem már őt kisgyereknek, aki nem tudja, hogy hol kell egy ilyennek utánanézni, hogy nem találja fel magát az interneten.

És itt az internet volt a kulcsszó, hogy ott talált egy remek oldalt, ahol minden információ részletesen kifejtésre kerül, miszerint mi is egy motoros jogosítvány menete, hogyan szerezhető meg.

A fiam elkezdte nekem mondani, hogy egészségügyi alkalmassági vizsgálaton kell majd túlesnie, melynek ennyi és ennyi lesz az összege. Majd a KRESZ tanfolyam és jöhet is a forgalomban való vezetés. Még mindig picit értetlenkedve néztem rá, de egyfelől tök jó, hogy így utána járt a dolgoknak és vette a fáradságok, legalább ezen az oldalon elolvasott mindent, az apró kis részleteken át. Így amikor megkérdeztem, hogy mekkora motorra is gondolt, hogy jogosítványt szerez rá, rögtön sorolta, amit olvasott az oldalon. Az AM egy segédmotoros kategória, ezt már megszerezhette volna, mivel 50 köbcentis motorokat foglal magában, és 14 éves kortól megszerezhető rá a jogosítvány. Az A 1 szint már egy 125 köbcentis és nagyobb teljesítményű motort takar, amit 18 évesen szerezhet meg az ember. Az A2 szint 35 kW-os teljesítményű motorkerékpár és a jogsit ugyan úgy 18 éves kortól lehet megszerezni rá. Végül van egy A nevezetű szint is, ami a korlátlan szint, de ennek a megszerzése 24 éves kor felett engedélyezett csak. Így hát a fiam, a kérdésemre nagyon könnyű szerrel tudott válaszolni, mivel minden lényeges és részletes információt már jóval a beszélgetésünk előtt áttanulmányozott az oldalon. Nagyon nagy hasznát vette az oldalnak, és az ott talált információknak végig a beszélgetésünk során. Így a kérdésre válaszolt, hogy mire megszerez minden a tanfolyamhoz szükséges induló papírt, addigra betölti a 18 életévét, így már az A1 és A2 kategóriát ő simán megugorja. De természetesen kifejtette, hogy az oldalon azt is olvasta, és nagyon megszívlelendő tanácsnak gondolja még most is, ezért is osztja meg velem, hogy a fokozatosság elvét be kell tartani, így nem fog egy hatalmas motorra felülni, majdnem szinte kezdőként, előbb egy kisebbel kezd, majd, ha már nagyon magabiztosnak érzi magát, akkor nagyobbra fog váltani.

Az az oldal, ahonnan vette a szuper ötleteket, az egy nagyon jól tagolt oldal, minden információt, könnyűszerrel megtalált rajta, és ami még tetszett, neki, hogy ténylegesen hasznos információkkal látja el az érdeklődőket. Minden információ lépésekre van felbontva, ami megmutatja, hogy a motoros jogosítvány megszerzésének mi is a fokozatai, hogy az minél gördülékenyebben és hatékonyabban tudjon véghez menni. Az oldal még tanácsokat is ad afelől, hogy melyik lépéssel érdemes kezdeni, és ezt fiam be is kívánná tartani, hogyha igent mondanék az ő motoros jogosítvány szerzésére.
Arra voltam még kíváncsi, hogy a fiam nem csak azt járta körül, hogy minek mi a menete, hanem azt is, hogy milyen költségekkel is jár ez a motor jogsi szerzés, és még ezt is megtudta mondani, illetve mivel motoros iskola díjai mindenkinél eltérők lehetnek így arra nem volt konkrét összege, de minden egyéb vizsgadíjat tudott fejből, melyek a KRESZ, rutin, forgalmi vizsga díjai, és az egészségügyi alkalmassági díja. Itt részletesen kifejtve találta az egyes kategóriákat, hogy miért kerül annyiban, az oldal nagyon tájékozottan informálja az érdeklődőit minden apró kis részletről, amely szükséges lehet számukra, hogy el tudják dönteni, hogy mikor is kezdik a motoros tanfolyamot. A fiam is a részletes, nagyon meggyőző információ áradatával találkozott, mely alapján eldöntötte, hogy ő szeretné letenni a motoros jogsit.

Meg is értem, hogy szeretne motorozni, hiszen nagyon jó dolog, az utakon szabadnak érezni magunkat. Ám még van pár kérdésem a fiamhoz, hogy ugyebár tudja, hogy nem lehet csak egy szál pólóban motorozni, akármennyire is laza és akármennyire is jó idő van a biztonság a legfontosabb. A fiam nagyon felkészülten elkezdte sorolni, hogy milyen felszerelések is szükségesek, a magasszárú csizmától kezdve, a kabáton át, melynek gerincvédős betéte van, de a legfontosabbnak a nagyon jó minőségű bukósisakot emelte ki. És honnan máshonnan is tudhatná, hogy egy forgalomban vezető motorosnak milyen felszerelésre van szüksége, mint a remek oldalról, ahonnan végig tájékozódott. Amit még kiemelt, hogy tudja, hogy ezek a felszerelések nem a legolcsóbb árkategóriába tartoznak, de ez a motoros jogosítványhoz hozzásegítő oldal, különböző kuponokkal készül az érdeklődők számára, melyek nagyobb százalékos árkedvezményt foglalnak magukba. Ami nagyon jó, sőt az oldal még azt is megemlíti, hogy ha az érdeklődő náluk vásárolja meg a motorozáshoz elengedhetetlen felszerelését, akkor még az üzletben is készséggel állnak a rendelkezésére, ha bármilyen kérdése lenne, és itt nem csak a motoros felszerelés kapcsán lehet kérdezni, hanem hogy a jogsi megszerzése is hol könnyebb, milyen tanácsokkal tudna még szolgálni már egy olyan személy, aki régóta motorozik. Így hát a fiam annyira tájékozott volt, hogy hittem neki, és elkezdtük intézni, hogy legyen jogosítványa motorra, ő ennek kifejezetten megörült.

motoros jogosítvány menete