Ragaszkodtam a klímához: vettünk egyet a nyaralónkba

Emlékszem még az általános iskolás „erdei táborokra” – nem tudom miért hívtuk így, amikor sok esetben közünk nem volt erdőkhöz -. Ezek a kirándulások emlékeim szerint májusra estek, de már olyankor is nagyon meleg tudott lenni. Persze ezek diákszállások voltak, amik tényleg csak azt a célt szolgálták, hogy legyen hol aludni, fürdeni és enni. Ettől függetlenül mindig változatosak voltak a szállások: volt, ahol csak páran lehettünk egy szobában, de olyan is volt, hogy az összes lány egy szobában aludt, ami azért is volt izgalmas, mert cserediákjaink voltak, így jó sokan voltunk, és esténként mindig mentek a hülyéskedések és a traccs-partik.

De az én személyes kedvencem – sajnos a helyszínre egyáltalán nem emlékszem már – a volt, amikor kis faházakban voltunk elszállásolva. Na, annak tényleg erdei iskola hangulata volt. Bár ez is annyira régen történt, hogy többre nem emlékszem. És talán a faházra is csak azért, mert az első alkalommal, amikor lementem az emeletről, szépen le is estem a lépcsőn. De ez az emlék szerencsére néhány újat is előhívott, így tudom, hogy milyen is volt az a házikó.

Ami még közös volt mindegyik szálláson, az a klíma hiánya. Jó, persze, egy diákszállástól amúgy sem szabad sokat elvárni, de az utolsó alkalommal megfogadtam, hogy többé nem fogok olyan szállásra menni, ahol nincs légkondi.

Azóta pedig már egyenesen ragaszkodom hozzá, így rávettem a családot is, hogy a nyaralónkba szereltessük be egy klímát, mert szükségünk van rá. Szerencsére mindenki díjazta az ötletet, úgyhogy neki is álltunk a keresésnek, még mielőtt feledésbe merült volna az ötlet.

A klima-szereles.hu oldalán találtunk egy olyan szolgáltatót, ahol a klímával együtt jár annak beszerelése is. Vagyis, ha valaki náluk vásárolja meg magát a berendezést, akkor már gyakorlatilag a beszerelést végző szakemberek is megvannak.

Sok akciót találtunk a honlapot böngészve, ilyen volt például a cascade klíma akciója is, aminek a költsége tartalmazza a beszerelés díját is. Maga a cascade klíma több különböző teljesítménnyel is megvásárolható, ami egy befolyásoló tényező az ár szempontjából, de ez minden esetben így van. Minél nagyobb a teljesítmény, annál magasabb az ára is. De ez azt hiszem, természetes.

Mivel nyaralóba szántuk a klímát, így nem volt kérdés számunkra, hogy nincs szükségünk nagy teljesítményre, és azért túl sokat sem akartunk rá költeni, a viszonylag kevés használat miatt, így a legkisebb teljesítményű cascade klímára esett a választásunk. Ez azt jelenti, hogy a hűtő teljesítménye 2,5 kW, míg a fűtő 2,8 kW. Én nagyon nem értek ehhez, de a szüleim szerint ez tökéletesen elég, tekintve, hogy a nyaralónk sem egy villa, már ami a méreteket illeti.

Szóval az akció keretében 20.000 forintot tudtunk spórolni, ami szerintem a végösszeget nézve – 220.000 forint -, nagyon jó. Van az az összeg, aminél számomra 20.000 forint nem oszt, nem szoroz, de ebben az esetben nagyon is soknak számít. Bevallom, kicsit jól is esett a lelkemnek ez a kis akció, az pedig különösen, hogy ebben minden benne van, és a megspórolt pénzt megtarthattunk, nem pedig szerelőre költöttük.