A következő lépés a szállodánk fejlesztésében

Egy korábbi bejegyzésben már beszéltem nektek arról, hogyan szereltük fel a kis raktárunkat salgó polcokkal, ami akkor a legszükségesebbnek számított ahhoz, hogy a szállodánkat minél működőképesebbé és hatékonyabbá tegyük az alkalmazottaink számára.

Az utóbbi időben pedig új beruházáson törjük a fejünket, mivel hamarosan beköszönt újra a téli időszak, és számolhatunk bizony a sokkal nagyobb kiadásokkal, amelyek egyébként is nagy frusztrációt jelentenek számunkra papír csekkek formájában az egész év folyamán.

Mindenképpen csökkenteni szeretnénk a kiadásainkat hosszú távon, ezért úgy határoztunk, hogy napelem-rendszert szereltetünk a szállodára. Ezt már az indulásunkkor is fontolgattuk, mindig is  a terveink között szerepelt, ám mind úgy gondoljuk, hogy most jött el ennek az ideje. Most, hogy eltelt néhány év, és látjuk az eredményeinket, hogy fellendült az üzlet és úgy néz ki, megmaradunk a piacon, már bátrabban vágunk bele egy ilyen projektbe, hiszen szinte biztosak lehetünk benne, hogy nem lesz hiába.

Szerencsére Magyarországon is több olyan szolgáltatóval lehet találkozni, amely minőségi munkát végez a napelem-rendszer kialakításához, ilyen a http://napelempalyazatok.hu-n keresztül elérhető “Napelem Pályázatok” is. A linkre kattintva akár már árajánlatot is lehet kérni tőlük.

Mivel köztudomású tény, hogy egy ilyen rendszer megvalósítása komoly összegbe kerül, nagyon fontos nekünk, hogy minél olcsóbban alakítsuk a kiadásokat, anélkül, hogy ez a minőség rovására menne. Ennek okán arra gondoltunk, hogy mindenképpen megpróbálkozunk a GINOP pályázattal, amelyről a http://napelempalyazatok.hu weboldalán keresztül is értesülhettek. Ennek a lényege, hogy sikeres pályázat esetén, egy 1,5 és 50 millió forint közötti értékű támogatásban részesüljenek azok a vállalkozások, amelyek fotovoltaikus rendszer kiépítésében gondolkodnak.

Ilyen jellegű pályázatok egyébként nemcsak vállalkozások, hanem családok, magánszemélyek számára is elérhetőek, kimondottan azt a célt szolgálva, hogy támogassák a fenntarthatóbb, környezetbarátabb energiatermelési megoldások elterjedését hazánkban.

Az ugyanakkor elengedhetetlen szempont, hogy legmegfelelőbb szakembereket bízzuk meg a tervezet elkészítésével, akár igénylünk hasonló támogatást, akár nem. Ezért lehet kiváló választás a Napelem Pályázatok, ugyanis biztos lehetsz abban, hogy ha őket választod, nemcsak a legjobb minőségű alkatrészekkel épül majd meg a napelem-rendszer, hanem, hogy végtelenül alapos, profi kivitelezéssel valósul meg az elemek kiépítése.

A fent leírtakról megbizonyosodhatsz, ha ellátogatsz a honlapjukra (http://napelempalyazatok.hu), amelyen külön kitérnek arra, hogy mennyire elengedhetetlennek tartják a helyszíni felmérést a munkálatok megkezdése előtt. Ennek az az oka, hogy pusztán fotók és tervrajzok alapján nem lehet megállapítani, hogy az adott épület alkalmas-e a naperűművek kialakítására, hiszen egy sor olyan tényezőt is figyelembe kell venni, amelyek az előbbiek alapján nem feltétlenül lehetnek egyértelműek.

Ilyen jellegű tényező lehet az adott ház vagy épület fogyasztási igénye, amely értelemszerűen az évek múlásával változhat is, és mivel a napelemes rendszer kiépítése egy hosszú távú beruházás, egyáltalán nem mindegy, hogy hogyan alakul a fogyasztás a jövőre nézve.

A magam részéről azért fogom őket választani, mert semmiképp nem akarok abba hibába esni, hogy a költségek minimalizálásának érdekében rossz minőségű, vagy hibásan kialakított elemeket szerelnek fel nekünk. Megnyugtat a tudat, hogy a legjobb alkatrészekkel dolgoznak, és hogy ennyire alapos felmérést végeznek a munka megkezdése előtt. Nagyon kellemetlen lenne, ha néhány év múlva kiderülne, hogy valami a rendszerben javításra vagy cserére szorul, azért mert a kivitelezésnél nem a megfelelő módon jártak el. 

Igen nagy összegű beruházás, ezért nem akarjuk a véletlenre bízni. Inkább – amint már írtam is – megpróbálkozunk a pályázattal, és ha összejön, még az is lehet, hogy alig kerül nekünk valamibe a megvalósítás, hosszú távon pedig csak nyerhetünk általa.

Azon kívül nagyon sok külföldi vendégünk van, ezért szeretnénk a profilunkat még vonzóbbá tenni számukra, ugyanis észrevettük, hogy gyakran érdeklődnek afelől, hogy mennyire környezetbarát kialakítású a szállodánk. Úgy tűnik, hogy külföldön sokkal nagyobb számban találhatóak környezettudatos emberek, akik egy szállás kiválasztásánál már fenntarthatósági szempontokat is figyelembe vesznek, nemcsak a kényelmet és a gazdaságossági tényezőket.

Amióta konkretizálódott ez a tervünk, folyton csak ezen gondolkodom, és annyira lelkes vagyok, hogy a környezetemben is gyakran felvetem ezt az ötletet. Bár sokan sokfélét gondolnak a témával kapcsolatban, annyi biztos, hogy én mindig a “Napelem Pályázatokat” ajánlom nekik, mert kevés ilyen minőségű szolgáltatóval találkoztam mindezidáig.